De ontwerpers

ARCHITECTUUR GONNET 22 & 24 – ENZO

Architecten Jasper van Rijn en Carlo Abdul van ENZO architectuur & interieur® zijn verantwoordelijk voor de ontwerpen van de Gonnetbuurt. Dit project deed hun creatieve hart sneller kloppen, zij lichten graag toe waarom.

“Als architecten worden wij blij van een plek als de Gonnetbuurt, die de overgang vormt van chique wonen aan de Parklaan naar de industriële gebouwen tegen de spoorlijn aan. Een rommelige en artistieke buurt, waar wonen en werken zijn verweven. De Gonnetbuurt is een vergeten parel met een rafelrandje, waar alles mogelijk is,” aldus Jasper.

“In onze ontwerpen staat de industriële uitstraling van het gebied en enkele beeldbepalende oorspronkelijke gebouwen centraal: het strakke HAL-gebouw en het voormalige Van Duyvenbode gebouw met de ronde gevel,” verklaart Carlo de visie van het bureau. “Het resultaat is een levendig straatbeeld: een combinatie van dicht en gesloten, laag en hoog, strakke lijnen en ronde vormen. Met volop ruimte voor groen.”

Gonnet 24 combineert de ronde vorm van Gonnet 22 met de industriële architectuur en sfeer van het HAL-gebouw, waarmee het als het ware een geheel vormt. Het gebouw is vrij gesloten en heeft twee hoogteaccenten, die bij de skyline van Haarlem aansluiten. Jasper: “Deze torens hebben in het straatbeeld echter een bescheiden rol, doordat de gevel hier een stukje terugspringt. De architectuur sluit aan bij het industriële HAL-gebouw: bruin metselwerk, ranke zwarte aluminium kozijnen met roedeverdeling en een repeterend gevelbeeld.”

“Dit gebouw heeft een verdiepte parkeergarage onder het maaiveld,” vult Carlo aan. “Er is veel aandacht besteed aan groene buitenruimtes. Zo is in het middengebied een
collectieve buitenruimte voor de bewoners en gebruikers van het gebouw. Bovendien krijgt het dak van de laagbouw een groene invulling als gemeenschappelijk terras voor de bewoners. Verder beschikken de appartementen over balkons voorzien van plantenbakken en hebben de woningen op de bovenste woonlaag een eigen dakterras.”

ENZO architectuur & interieur® is in 2008 opgericht door Jasper van Rijn en Carlo Abdul. Vanuit hun voormalige graansilo in Burgerveen werken zij met een groeiend team van architecten, bouwkundigen en interieurontwerpers voor zowel zakelijke opdrachtgevers, projectontwikkelaars, corporaties als particulieren. In Haarlem staat het bureau bekend om de doordachte woongebouwen voor binnenstedelijke terreinen, zoals Brouwershoek (tussen de Zijlweg en de Brouwerskade) en Kroonhof in de Koninginnebuurt.

De Gonnetbuurt
is een vergeten parel
met een rafelrandje,
waar alles mogelijk is.

TUINARCHITECT GONNET – HOSPER

“Het Gonnet-terrein bood door de jaren heen ook ruimte aan startende ondernemers en kunstenaars, dus we leerden al snel de industriële en creatieve charme van deze plek kennen. Toen we werden gevraagd om de binnentuinen van de nieuwbouw te ontwerpen, wilden wij meteen iets met die bijzondere sfeer doen. We hebben deze vertaald in een stoer en speels tuinontwerp, waarin de natuur zelf een beetje zijn gang kan gaan,” licht Ronald Bron van Hosper toe.

Robuust en groen | “De tuin is vormgegeven in een kenmerkend robuust blokkerig / pixelachtig patroon. Welke elementen beeldbepalende zijn voor de binnentuin? Getrapt oplopende beplantingsbakken, die zijn afgewerkt met cortenstalen (een roestbruinkleurige staalsoort) randen. In het ontwerp wisselen de hoogteverschillen zich op een speelse manier af. Zo ontstaat er een spannende, interessante dieptewerking in de tuin. ”De hoogteverschillen bieden bovendien privacy en beschutting aan de terrassen van de bewoners. Op een natuurlijke wijze weeft de beplanting zich door het patroon heen. Siergrassen vormen de basis van deze beplanting, aangevuld met bloeiende vaste planten.

Eigentijds Haarlems hofje | Verspreid in de binnentuin staan er kleine berkenbomen en krentenboompjes. Ronald: “De beplanting wordt afgewisseld met gras, halfopen bestrating en kleine, houten poefjes. Een plek waar bewoners elkaar ontmoeten en van de rust kunnen genieten. In de tuin is bij de paden lage oriëntatie verlichting opgenomen. Aan de brede zuidzijde is als beëindiging van de binnentuin een kleine pergola met zitbank gesitueerd.”

HOSPER, een bureau voor landschapsarchitectuur & stedenbouw gevestigd in Haarlem, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de binnentuinen van Gonnet. Landschapsarchitect en mede-eigenaar van HOSPER Ronald Bron vertelt hiernaast meer over de vormgeving en bijzondere elementen van deze tuinen.

Een plek waar bewoners
elkaar ontmoeten en van
de rust kunnen genieten